Bezglutenowy chleb dyniowy
Dynię kroimy na plastry i kładziemy na blasze, skrapiamy oliwą.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Upieczoną dynię obieramy ze skórki i wrzucamy do miski blendera, skrapiamy oliwą i miksujemy na gęste i gładkie puree. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy puree, pestki dyni, drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy do połączenia składników, aż ciasto będzie plastyczne (ok. 2 minuty). Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5 h. Chleb pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 min. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. (za: smakowitychleb.pl)
Składniki:
- 250 g mąki ryżowej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
- 300 g dyni
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
- ok. 200 g pestek dyni
Smacznego!
Bezglutenowy chleb dyniowy.